01-01-1970

Het is lente, je hebt jouw bouwmateriaal en deuvels binnen, en vraagt jezelf af hoe je nu met jouw deuvels moet omgaan? Je denkt misschien dat je de enige bent, maar niks is minder waar! Het correcte gebruik van een deuvel is een kunstvorm die wordt onderschat door vele mensen. In onze vorige blog over deuvels kon je al lezen hoe je een deuvelverbinding maakt. Hier zijn nog een paar aanvullende tips zodat jij jezelf op kunt werken richting het zijn van een deuvelexpert!

Tip 1 - Splijting van het hout voorkomen

Wanneer je merkt dat jouw loodrechte voorgeboorde gaatje te klein is voor de deuvel, moet je deze niet naar binnen proberen te forceren. Doe je dit wel? Dan zal dit er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat het hout gaat splijten. Niet fijn dus, want dan kun je opnieuw beginnen! Maak het voorgeboorde gat iets groter of kies voor een kleinere maat deuvel. Hierdoor loop jij het minste risico op een mislukt project.

Tip 2 - De correcte manier van deuvels bewaren

Bij EigenMeubel hebben we een fantastische voorraad aan deuvels waar we trots op zijn. Het is daarom ook logisch dat we onze producten een veilig thuis willen geven. Door de deuvels in een droge ruimte op te bergen zorg je ervoor dat ze intact blijven. Wanneer er vocht bij een deuvel komt zal de deuvel het opnemen en zichzelf gaan uitzetten. De diameter zal hierdoor veranderen en je zult daardoor de deuvel niet meer door hetzelfde gaatje kunnen krijgen dan voorheen. Een droge deuvel is een blije deuvel!

Tip 3 - De diepte van het boorgat

Zorg er bij het boren voor dat het gat in het kopse hout dieper is dan in het vlakke hout. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat je bij een deuvel van 3.5 centimeter groot, 2.5 centimeter in het kopse hout boort en 1 centimeter in het vlakke hout. Waarom moet je dit doen? Door de ene zijde dieper te boren dan de andere, zorg je ervoor dat jouw constructie een grotere draagkracht heeft en steviger is. (P.S. Wil je nog meer stevigheid creëren? Dan kun je onder andere de Frencken Novacol D2 lijm gebruiken!)

Bekijk ons assortiment aan A-merk houtlijmen!

Bonustip - Een te groot boorgat repareren of vullen Iedere ervaren doe-het-zelver heeft het wel eens meegemaakt. Je hebt een gat voorgeboord, maar nu blijkt dat je schroef hier niet meer in past. Geen paniek, want wij hebben de oplossing. Normaal gesproken gebruiken we een deuvel voor het verbinden van twee stukken hout. In dit geval gebruiken we een deuvel voor het opvullen van een te groot gat. Hoe dan? Boor het te grote gat op naar 6, 8, 12, 14, 16 of 20 mm. Lijm hierin een houten deuvel met de bijbehorende diameter, en laat de lijm drogen. Gebruik na het drogen een steekbeitel om de deuvel weer gelijk met het oppervlak te krijgen. Hierna kun je de schroef op dezelfde plaats weer vastdraaien. Fantastisch toch?